Αθήνα 12/02: Κολασμένοι αγάλλονται…

April 9, 2012

H επίκληση ηθικών αξιών και ιδανικών αποτελεί την έσχατη λογική κίνηση από πλευράς κράτους και συνοδοιπόρων να κρατηθούν στη ζωή. Όταν η κατάσταση βαίνει εκτός ορίων, όταν η καταστολή αδυνατεί να κατευνάσει την λαϊκή οργή, όταν ο μπάτσος κοιτά σαστισμένος, όταν οι οδομαχίες μαίνονται και πληθαίνουν, τότε ως ευέλικτος παίκτης που είσαι οφείλεις να ποντάρεις αλλού. Σε άλλες εμβέλειες και επίπεδα. Όταν η Αθήνα πυρπολείται κατά συρροή από κόσμο που επιθυμεί την εδώ και τώρα έξοδο του από την επικρατούσα κρίση πραγμάτων , τότε τα media επικαλούνται την εγνωσμένη αξία των κτηρίων και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Επιχειρούν να συγκινήσουν μια κοινή γνώμη της οποίας τις συνειδήσεις πουλούν και αγοράζουν νυχθημερόν στα reality shows και τα δελτία ειδήσεων, στους δείκτες των χρηματιστηρίων και στα εκλογικά debate.

Την επικύρωση του δευτέρου μνημονίου από την ελληνική βουλή στις 12/02 ακολούθησε η κατά συρροή πυρπόληση δεκάδων κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που έφερε τα media για ακόμη μια φορά σε ρόλο’ κριτή’ και καταμετρητή της λαϊκής αντίδρασης. Ο ‘χάρτης της καταστροφής’ της Αθήνας που αναρτήθηκε αστραπιαία στο in.gr, οι φερόμενες ως «… ώρες εκτροπής» που κατά την Καθημερινή, έδωσαν την ευκαιρία σε μία μικρή ομάδα «γνωστών – αγνώστων … να μουτζουρώσουν» την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, ακόμη και η αναφορά σε 40 τόνους σπασμένου μαρμάρου και πέτρας, αποτελούν όλες στιγμές ενός πολέμου εντυπώσεων κατά τον οποίο η κοινή γνώμη καλείται να αναγνωρίσει τα επεισόδια ως εκδηλώσεις ωμής βίας, που καμία σχέση δεν έχουν με τον αγνό της χαρακτήρα και τις ειρηνικές της προθέσεις. Στο όνομα της φιλελεύθερης λογικής του ‘καθωσπρεπισμού’ και του ‘ορθού λόγου’ η κοινωνία καλείται να επαναφέρει την τάξη αποκηρύσσοντας την δράση εκείνων που αψηφούν τα πλαίσια του νόμου. Η αποκατάσταση της σχέσης υπηκόου κυβέρνησης μέσω ‘μικρο-στρατηγικών διαχωρισμού’ του τύπου ειρηνικοί διαδηλωτές από την μια και κουκουλοφόροι από την άλλη, ή οι γνωστοί άγνωστοι προβοκάτορες με τα σκοτεινά συμφέροντα, αντηχεί πλέον ως αέναη επανάληψη μιας φρασεολογίας από τα παλιά που πλέον δεν πουλά και ούτε πιάνει τόπο.

Ο λαός που διαμαρτύρεται έξω από την βουλή την ώρα που υπερψηφίζεται το νέο δάνειο, σίγουρα δεν ανοίγει διαύλους συνομιλίας με την εξουσία ούτε αποπειράται να συγκινήσει κάποια αντιπροσωπεία βουλευτών έτσι ώστε να δηλώσει αποχή από την ψηφοφορία. Δεν προβάλλει αιτήματα αλλά προτάσσει απαιτήσεις που διαρρηγνύουν τις υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας και τους ηθικούς κώδικες δέουσας συμπεριφοράς. Είναι η σκέψη αυτών που τοποθετούνται απέξω, και επιλέγουν να τα πούνε σε μια άλλη γλώσσα. Είναι η επιθυμία τέλεσης μια τρανταχτής εξόδου που θέλει το θύμα να μετατρέπεται σε θύτη.

Aneipwtos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: