Χωροκαμώματα #

February 4, 2013

Τα κλειδωμένα κάντζελλα περιμετρικά της εκκλησίας της Φανερωμένης το Σαββάτον την νύκτα αναδυκνίουν μια στρατηγική ανασύστασης του χώρου στα πρότυπα μιας ταξινόμησης που επιτρέπει με καθαρό μάτι να διακριθούν τα κοινωνικά σύνολα (επικίνδυνα κατά τας γραφάς) που συχνάζουν στην περιοχή. Το ότι το προαύλιο της εκκλησίας επιτηρείτο από ιδιωτικό security, που δεν εμπόδιζε την μεμονωμένη διέλευση αλλά καιροφυλακτούσε για την αποτροπή ενδεχόμενης συνάθροισης , φανερώνει μια διάθεση ο έλεγχος να εμπεδωθεί ως κανονικότητα, να διαφύγει δηλαδή από το μεμονωμένο μπουκάρισμα μιας διμοιρίας pit-bull μπάτσων με αυτόματα των οποίων η όψη προκαλεί την γενικότερη δυσφορία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται κάποιου τύπου τάξη στην περιοχή με το λιγότερο δυνατό κόστος για την αστυνομία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εκκλησία που έφτασεν να μιλά δια στόματος του νεωκόρου της!!! για γνωστούς άγνωστους που πίννουν βανδαλίζουν κλπ..
Η κυκλοφορία κόσμου δια μήκος του προαυλίου χώρου που ανα φάσεις αράζει στα σκαλιά της εκκλησίας ή στα περίχωρα της, ιδίως κατά την νύκτα, εκτός του ότι μεταφράζεται αυτομάτως ως ύβρης για την εκκλησία, δυσκολεύει και την διαδικασία ταυτοποίησης ‘ ενός συνόλου υπο δημιουργίαν’ το οποίο ενδεχομένως να χρήζει κάποιου είδους αναφοράς από τους ιθύνοντες. Δεν είναι για παράδειγμα εύκολα διαπιστώσιμο αν την τάδε στιγμή στο προαύλιο της Φανερωμένης αράζουν μετανάστες ή κόσμος της πλατείας, ή μεμονωμένα άτομα ή τίποτε από αυτά, αφού ο χώρος θεωρείται περισσότερο πέρασμα παρά στάση.
«Το ζητούμενο είναι να εξαχθούν από τις μεταβλητές ένα σύνολο σταθερών, ή να καθοριστούν σταθερές σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών» κάτι που φαίνεται να λειτουργεί με την παρουσία security και το κλειδαμπάρωμα των καντζέλλων. Ο κόσμος της πλατείας παρέμεινε στον χώρο της πλατείας ενώ οι μετανάστες στην πλειονότητα τους έλληνες της Ρωσίας παρέμειναν στα σκαλιά του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο διαλευκάνθηκε ποιος μένει πού, μπήκαν έστω και για λίγο τα ατακτοποίητα σε διάταξη, δίνοντας μας μια γεύση να καταλάβουμε πόσο διακριτικά μπορεί να επενεργήσει ο έλεγχος σε μέρη που βρίσκει δυσκολίες να εκφραστεί.

Aneipwtos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: