Ελίτ εν Κύπρω: διαφθορά και κυκλοφορία

December 9, 2014

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σκανδάλων στα οποία ενέχονται πρόσωπα υψηλά “ιστάμενα”   διαδέχεται η μια την άλλη την ίδια ώρα που η κυπριακή αγορά σφήζει απο απλήρωτους και άνεργους ανθρώπους. Η κρίση κλιμακώνεται, η αγορά συμπιέζεται. Η φτώχια δείχνει τα δόντια της την ίδια ώρα που τα άπλητα των λευκών κολλάρων βγαίνουν στην φόρα με σχετική ευχαίρια απο τα media γεγονός ακόμη πιο ανησυχητικό δεδομένου του ελέγχου που τυγχάνουν απο τα κομματικά συμφέροντα.

Απο τον τέως υπουργό Αλέκκο Μιχαηλίδη που βρίσκεται στην φυλακή με τον γιό του κατηγορούμενος για μίζες απο εξοπλιστικά στον Χριστοδούλου τέως υπουργό Οικονομικών και διευθυντή της Κεντρικής τράπεζας που κατηγορήθηκε πρόσφατα  για φοροδιαφυγή, στα σκάνδαλα του ΤΕΠΑΚ και στον νύν δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα που κατηγορείται για διασπάθηση δημοσίου χρήματος, η λίστα των μαφιόζων και των κλεφτών εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η εξέλιξη της υπόθεσης Βέργα είναι ενδεικτική της απατεωνιάς και της θρασύτητας που χαρακτηρίζει αυτή την άθλια φάρα ανθρώπων. Ενώ όλη η Κύπρος αναμένει αν μη τι άλλω την παραίτηση του απο την δημαρχία της Πάφου ο ίδιος παραμένει δήμαρχος απειλώντας μάλιστα οτι θα πάρει πολλούς μαζί του σε περίπτωση που συνεχιστεί η στοχοποίηση του. Μιλα για αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν σεισμό στα πολιτικά δρώμενα, οι Κύπριοι πολίτες που παρακολουθούν την υπόθεση αναμένουν στο ακουστικό για τις αποκαλύψεις και η ιστορία καλά κρατεί. Με επιστολή του προ ημερών δηλώνει τελικά την παραίτηση του απο την δημαρχία ‘για να δώσει μάχη να υπερασπίσει την αθωότητα του’.  Βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό καταθέσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρόσφατα φυλακίστηκε και η γυναίκα του στης οποίας τον λογαριασμό κατατέθηκε μίζα 50.000 λιρών απο  ‘ευγενή χορηγία’ εργολάβου προς τον δήμο Παφου.

Το τοπίο προδιαγράφεται δυσοίωνο για την ελίτ αυτού του τόπου.Πολιτική και οικονομική. Κυβερνώσα και μή. Η αποκάλυψη σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ολων των κομματικών αποχρώσεων δημιουργεί πιέσεις εις τα υψηλά καρέ της κοινωνικής πυραμίδας. Πιέσεις που δύνανται να εκτονωθούν  μέσω της αποτελμάτωσης της παραδοσιακής ελίτ και της σταδιακής αντικατάστασης της απο μια άλλη νέα ελίτ με διαφορετικές στοχοθεσίες και διαθέσεις. Στόχος κάθε εγκατεστημένης ελίτ (established) ή ανερχόμενης είναι να παραμείνει ελίτ επιστρατεύοντας τα κατα δύναμιν καταλληλότερα μέσα είτε νόμιμα είναι αυτά είτε παράνομα.

Αυτό που προαναγγέλλεται στην Κύπρο είναι η ανάδειξη μιας πολυεθνικής ελίτ η οποία μέσω οικονομικών επενδύσεων δύναται να απεδαφικοποιήσει την  ξεχρεωμένη πιά εγχώρια ελίτ.  Εκμεταλλευόμενη την γενικότερη σήψη και διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική ζωή και δεδομένου των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή αυτή η νέα ελίτ δύναται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικής . Νέα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα παντός καιρού και είδους θα παρελαύνουν στις οθόνες μας παρουσιαζόμενα ως τα ‘εισητήρια εξόδου’ της κυπριακής κοινωνίας απο την διεφθαρμένη κομματοκρατία του παρελθώντος. Νέες πατέντες και φόρμουλες θα μπούν σε πειραματική εφαρμογή έτσι που η χώρα να ξεπεράσει την κρίση που ούτως ή άλλως την έχει τσακίσει.

 

Το τοπίο προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσείωνο για τα χαμηλώτερα κοινωνικά στρώματα που πληρώνουν καιρό τώρα ακριβά το τίμημα της βουλημίας των υψηλά προϊσταμένων. Με την άλλωτε βολεμένη μεσαία τάξη να έχει πλέον προλεταριοποιηθεί και την εργατική τάξη να φτωχοποιείται μέρα παρά μέρα, με τις χιλιάδες των ανέργων να παρηγορούνται με επιδόματα φτώχιας και λαϊκά σισσίτια επιδοτούμενα απο  ‘έντιμους’ ιδιώτες, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει επικύνδινα.

Ακριβώς επειδή η κοινωνική ιστορία είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων και όχι ‘το νεκροταφείο αριστοκρατιών’ οπως ο κατεξοχήν θεωρητικός των ελίτ Βιλφρέντο Παρέτο λέει, η διαμόρφωση ουσιαστικού αντικαπιταλιστικού λόγου και δράσης σε ένα χώρο οπως την Κύπρο η οποία ψυχορραγεί απο την δράση των υψηλά ιστάμενων είναι επείγουσα όσο ποτέ.  Για να μην ζήσουμε άλλο έτσι.. θύματα αυτής της αδίστακτης κυκλοφορίας των ελίτ.

 

Aneipwtos

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: